EUROPEJSKI  DZIEŃ  ŚNIADANIA

24 kwietnia 2018 roku uczniowie naszej szkoły obchodzili Europejski Dzień Śniadania. Na stołówce szkolnej odbyło się wspólne śniadanie ,w którym brali udział uczniowie klasy IV a i IV b wraz z nauczycielami i panią vice dyrektor. Spożycie wspólnego posiłku poprzedzone było krótka prelekcją nauczyciela biologii dotyczącą tego jak ważną rolę pełni śniadanie w naszym codziennym życiu i dlaczego nim wolno go pomijać. Przygotowana została również gazetka promująca zdrowy sposób odżywiania, z którą uczniowie chętnie zapoznawali się po spożyciu posiłku. Na stolikach dominowały owoce, warzywa oraz produkty bogate w wartościowe  białka. W tym dniu również nauczyciele  klas młodszych spożywali wspólne śniadanie wraz ze swoimi uczniami w klasach. Z min naszych uczniów odczytać można było radość i zadowolenie.

 

WARSZTATY   PROZDROWOTNE

               W październiku 2018 roku ramach Szkoły Promującej Zdrowie  nasza szkoła nawiązała współpracę z fundacją „Z serca dla serca”. W ramach tej współpracy odbył się cykl spotkań z panem Konradem Mężyńskim – przedstawicielem tejże  fundacji , dotyczących zdrowego stylu życia.  Spotkania były zaplanowane dla uczniów najmłodszych, dla uczniów starszych i dla nauczycieli.

              25 września odbyły się zajęcia dla najmłodszych uczniów naszej szkoły na temat zdrowych produktów żywnościowych i zasad prawidłowego odżywiania się. W trakcie zajęć przeprowadzono degustację świeżo wyciskanych soków z owoców i warzyw.  

             26 października 2018 roku starsi uczniowie naszej szkoły brali udział w warsztatach o tematyce zdrowotnej. Uczniowie klas czwartych, piątych i szóstej  poszerzyli swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania, wartości odżywczych owoców i warzyw oraz usłyszeli wiele cennych rad  jak praktycznie dbać o swoje zdrowie.  Mieli także okazję skosztować świeżo wyciskanych soków z sezonowych warzyw i owoców. Uczniowie klas starszych siódmych i trzecich gimnazjum wzbogacili swoją wiedzę na temat niebezpieczeństw wynikających z używania dopalaczy i  napojów energetyzujących. Duże zainteresowanie wzbudził temat odchudzania wśród nastolatek oraz skutków nadmiernego używania telefonów komórkowych.   

              2 listopada nauczyciele naszej szkoły uczestniczyli w szkoleniu na temat zdrowego stylu życia. Wszyscy z zainteresowaniem słuchali wykładu pana Konrada o wpływie jakości różnych produktów żywnościowych na ludzkie zdrowie. Prowadzący poruszył też inne niezwykle istotne problemy: stosowanie leków, szkodliwość cukru i napojów energetycznych, wpływ stresu na powstawanie chorób oraz dbałość o skórę bez używania kosmetyków z drogerii.  Wyczerpująco odpowiadał na liczne pytania, które nasunęły się uczestnikom podczas zajęć. Na zakończenie wszyscy spróbowali pysznego świeżego soku owocowo – warzywnego przygotowanego przez prelegenta.

              Zajęcia z pewnością wzbogaciły wiedzę uczestników na temat dbałości o zdrowie, a panująca na nich przyjemna atmosfera sprzyjała wymianie myśli i doświadczeń w tej ważnej kwestii.