Aktualny jadłospis

DZIEŃ TYGODNIADATAZESTAW OBIADOWY
PONIEDZIAŁEK20.05.2019Zupa koperkowa (woda, , ziemniaki, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, koperek, porcja rosołowa, pietruszka, mąka pszenna typ 500, seler ,por, cebula, sól, lubczyk, oregano) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Makaron nitka (mąka pszenna semolina, może zawierać jaja), masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), olej kujawski, sól jodowana) – alergeny: jaja, mleko i jego przetwory, pszenica
Sos włoski ( karczek b/k, konc. pomidorowy 30%, mąka poznańska typ 600, marchew, peperonata, tomato pronto, pomidor suszony, pietruszka, seler, cebula, sól, papryka mielona) – alergeny: pszenica, seler Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
WTOREK21.05.2019Zupa ryżowa (woda, ryż, marchew, porcja rosołowa, pietruszka, seler, por, cebula, sól, lubczyk) – alergeny – seler
Kotlet drobiowy mielony( filet drob. b/k, bułka tarta ,( mąka pszenna, sól ,drożdże), bułka wrocławska, jaja, , olej kujawski, skrobia ziemniaczane, sól, czarnuszka, lubczyk, pieprz, czosnek) - – alergeny – jaja, pszenica
Ziemniaki (masło 82% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól) - alergeny: mleko i jego przetwory
Pomidor ze śmietaną(pomidor, śmietana 18% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), szczypior) - alergeny: mleko i jego przetwory
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
ŚRODA22.05.2019Zupa neapolitańska (woda, ziemniaki, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, makaron ( mąka pszenna semolina ), ser edamski ( chlorek wapnia, kultury bakterii, mleko sól), porcja rosołowa, pietruszka, seler, mąka pszenna typ 500, por, sól, lubczyk) – alergeny: seler, pszenica, jaja, mleko i jego przetwory
Pyzy z mięsem (woda, grysik ziemniaczany (18%), skrobia ziemniaczana, mięso wieprzowe (9%), mięso wołowe (4,6%), masło 82 %, cebula, przyprawy sól, błonnik pszenny, olej rzepakowy, suszone warzywa, cukier, ekstrakt drożdżowy- alergeny: mleko i jego przetwory, gorczyca
Kapusta zasmażana( kap. kiszona, masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, cebula, mąka pszenna typ 500 sól, ) – alergeny – pszenica, mleko i jego przetwory
Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
CZWARTEK23.05.2019Zupa krem z groszku zielonego (woda, grzanki (kostki chlebowe 69,9%( mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, drożdze), tłuszcz palmowy, przeciwutleniacz (wyciągi z rozmarynu), ziemniaki, śmietana 18% śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, porcja rosołowa, pietruszka, mąka pszenna typ 500, seler, por, cebula, sól, lubczyk) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Sztuka mięsa ( schab b/k., sól, olej kujawski, lubczyk, papryka słodka, pieprz, pieprz kolorowy, czarnuszka, papryka ostra, lubczyk, cebula, mąka pszenna typ 500) - alergeny: pszenica Kasza jęczmienna (kasza jęczmienna średnia, olej kujawski, sól) alergeny: jęczmień
Sur. wiosenna ( kapusta młoda, ogórek, pomidor, szczypior, koperek, śmietana 18 % ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej)) – alergeny: mleko i jego przetwory
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
PIĄTEK24.05.2019Zupa szczawiowa (woda, ziemniaki, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej szczaw, marchew, koperek, jaja, pietruszka, mąka pszenna typ 500, seler ,por, cebula, sól, lubczyk, oregano) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory, jaja
Filet zapiekany z serem(filety rybne 44%, mąka pszenna, sos( woda, ser 1,7%, skrobia modyfikowana, mleko w proszku, oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), pietruszka, sól, aromat (zawiera seler), , cukier, białka mleka, skrobia ziemniaczana, masło, serwatka, sól, drożdże, glukoza, przyprawy alergeny: jaja, pszenica, ryba, gorczyca, mleko i jego przetwory
Ziemniaki (masło 82% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól) - alergeny: mleko i jego przetwory
Sur. z kap. młodej ( kapusta młoda, koperek, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej) - alergeny: mleko i jego przetwory Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
Sporządził: Marzena Bednarz – starszy intendent Publicznej Szkoły Podstawowej nr 12 w Stalowej Woli