Aktualny jadłospis

DZIEŃ TYGODNIADATAZESTAW OBIADOWY
PONIEDZIAŁEK18.03.2019Żurek (woda, żurek (woda źródlana, mąka pszenna , płatki owiane, czosnek) , ziemniaki, kiełbasa podwawelska, (mięso wp. 78,5%, woda, sól ,białko sojowe, białko wp. błonnik roślinny, regulator kwasowości) , boczek wp (boczek wp. 82%, woda, sól, stabilizator trifosforowy, octany: mleczan sodu, substancja zagęszczająca koragen, białko wp., przeciwutleniacz: ascorbinian sodu, wzmacniacz smaku: glutamin monosodowy, aromat), śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jaja, marchew, pietruszka, seler ,por, cebula, mąka pszenna typ 500, sól, lubczyk, chrzan, czosnek) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory, jaja
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
WTOREK19.03.2019Zupa delikatesowa (woda, kasza manna, marchew, kap. biała, porcja rosołowa, pietruszka, seler, por, cebula, sól, lubczyk) – alergeny - seler
Kotlet saski( karczek b/k, szynka b/k, masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), ,bułka tarta, ,( mąka pszenna, sól ,drożdże) bułka wrocławska, jaja, , olej kujawski, skrobia ziemniaczane, sól, czarnuszka, lubczyk, pieprz, czosnek) - – alergeny – jaja, pszenica, mleko i jego przetwory
Ziemniaki (masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól) - alergeny: mleko i jego przetwory
Sur. wielowarzywna (kapusta pekińska, ogórek kiszony ,jabłko, kapusta czerwona, śmietana 18% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej) - alergeny: mleko i jego przetwory
Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
ŚRODA20.03.2019Zupa angielska (woda, ziemniaki, śmietana 18 % (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), konc. pomid. 30 % , marchew, porcja rosołowa, soczewica, pietruszka, seler, por, cebula, mąka pszenna typu 500, sól, lubczyk) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Kopytka (ziemniaki, mąka pszenna 500, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jaja, sól) - alergeny: pszenica, mleko i jego przetwory, jaja
Klementynka
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
CZWARTEK21.03.2019Zupa wiejska (woda, ziemniaki, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, porcja rosołowa, pietruszka, seler, mąka pszenna typ 500, por, cebula, sól, lubczyk, oregano) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Bitki wp. ( polędwiczki wp., marchew, papryka kolorowa, ananas, pietruszka, cebula, mąka pszenna typ 500, sól, lubczyk, papryka słodka, pieprz, papryka ostra, lubczyk) - alergeny pszenica
Kasza gryczana (kasza gryczana, olej kujawski, sól)
Ogórek kiszony ( ogórek kiszony, woda, sól)
Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
PIĄTEK22.03.2019Zupa neapolitańska (woda, ziemniaki, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, makaron ( mąka pszenna semolina ), ser edamski ( chlorek wapnia, kultury bakterii, mleko sól), porcja rosołowa, pietruszka, seler, mąka pszenna typ 500, por, sól, lubczyk) – alergeny: seler, pszenica, jaja, mleko i jego przetwory
Filet zapiekany z serem(filety rybne 44%, mąka pszenna, sos( woda, ser 1,7%, skrobia modyfikowana, mleko w proszku, oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), pietruszka, sól, aromat (zawiera seler), , cukier, białka mleka, skrobia ziemniaczana, masło, serwatka, sól, drożdże, glukoza, przyprawy alergeny: jaja, pszenica, ryba, gorczyca, mleko i jego przetwory
Ziemniaki (masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól) - alergeny: mleko i jego przetwory
Sur. z kap. kiszonej ( kap. kiszona,( kap. kiszona, woda, marchew, sorbinian potasu), jabłko, marchew, rodzynki, olej kujawski, sól)
Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
Sporządził: Marzena Bednarz – starszy intendent Publicznej Szkoły Podstawowej nr 12 w Stalowej Woli