Aktualny jadłospis

DZIEŃ TYGODNIADATAZESTAW OBIADOWY
PONIEDZIAŁEK03.06.2019Zupa ogórkowa ( woda, ziemniaki, ogórek kiszony, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, porcja rosołowa, pietruszka, seler , mąka pszenna typ 500, por, cebula, sól) - alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Makaron kolanka (mąka pszenna semolina, może zawierać jaja), masło 82%( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), olej kujawski, sól jodowana) – alergeny: jaja, mleko i jego przetwory, pszenica
Twaróg krajanka (mleko pasteryzowane, kultury bakterii fermentacji mlekowej, cukier) – alergeny: mleko i jego przetwory
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
WTOREK04.06.2019Zupa rosołowa (woda, udko z kurczaka., makaron nitka (mąka pszenna semolina, może zawierać jaja ), marchew, pietruszka, seler, por, cebula, sól, lubczyk) – alergeny: seler, pszenica, jaja
Udko ( udko kurczaka, sól, lubczyk, papryka słodka, pieprz, pieprz kolorowy)
Ziemniaki (masło 82% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól) - alergeny: mleko i jego przetwory
Sur. wiosenna ( kapusta młoda, ogórek, pomidor, szczypior, koperek, śmietana 18 % ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej)) – alergeny: mleko i jego przetwory
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
ŚRODA05.06.2019Zupa groszkowa ( woda, ziemniaki, groszek łuskany, porcja rosołowa, marchew, pietruszka, seler, sól, por, cebula, czosnek) - alergeny: seler
Kopytka (ziemniaki, mąka pszenna 500, masło 82% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), jaja, sól) - alergeny: pszenica, mleko i jego przetwory, jaja
Sos pieczarkowy (pieczarka, śmietana 18 % (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej) , mąka pszenna typ 500, masło 82% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól, pieprz) - alergeny: pszenica, gorczyca, mleko i jego przetwory
Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
CZWARTEK06.06.2019Zupa kalafiorowa (woda, , ziemniaki, kalafior, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), marchew, porcja rosołowa, pietruszka, seler ,por, cebula, mąka pszenna typ 500 sól, lubczyk, oregano) – alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Klopsy (karczek b/k, szynka b/k, bułka wrocławska, olej kujawski, jaja, sól, lubczyk, pieprz, pieprz kolorowy, czosnek - alergeny: pszenica, jaja
Kasza jęczmienna (kasza jęczmienna średnia, olej kujawski, sól) alergeny: jęczmień
Mizeria(ogórek świeży, śmietana 18% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), szczypior) - alergeny: mleko i jego przetwory
Kompot ( woda, śliwka, wiśnia, truskawka, porzeczka czarna, cukier)
PIĄTEK07.06.2019Botwinka (woda, botwina, ziemniaki, marchew, pietruszka, seler, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), , porcja rosołowa, sól, konc. buraczany, mąka typ 500, czosnek, pieprz) - alergeny: seler, pszenica, mleko i jego przetwory
Filet zapiekany z serem(filety rybne 44%, mąka pszenna, sos( woda, ser 1,7%, skrobia modyfikowana, mleko w proszku, oleje roślinne (palmowy, słonecznikowy), pietruszka, sól, aromat (zawiera seler), , cukier, białka mleka, skrobia ziemniaczana, masło, serwatka, sól, drożdże, glukoza, przyprawy alergeny: jaja, pszenica, ryba, gorczyca, mleko i jego przetwory
Ziemniaki (masło 82% ( śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej), sól) - alergeny: mleko i jego przetwory
Sur. z kap. młodej ( kapusta młoda, koperek, śmietana 18% (śmietanka pasteryzowana, kultury bakterii fermentacji mlekowej) - alergeny: mleko i jego przetwory
Herbata (woda, cytryna, herbata Lipton, cukier)
Sporządził: Marzena Bednarz – starszy intendent Publicznej Szkoły Podstawowej nr 12 w Stalowej Woli