10 marca w klasie 2a odbyły się zajęcia pod hasłem ,,Żyj smacznie i zdrowo”. Głównym ich celem było zapoznanie się z zasadami zdrowego odżywiania, zdobycie wiedzy na temat produktów służących zdrowiu i produktów dla zdrowia szkodliwych oraz podkreślenie roli codziennej aktywności fizycznej w profilaktyce zdrowotnej. Uczestnicy uświadomili sobie też związek pomiędzy żywieniem a występowaniem wielu chorób
i różnorodnych dolegliwości.
Uczniowie zapoznali się z Piramidą Zdrowego Żywienia, poznali witaminy i minerały, które odgrywają istotną rolę w życiu każdego człowieka oraz dowiedzieli się jak bardzo ważne jest picie dużej ilości wody. W trakcie zajęć dzieci uczestniczyły w zabawach tematycznych, a także rozwiązywały rebusy i zagadki.
Zwieńczeniem warsztatów były zdrowe owocowe szaszłyki, przystawki i kanapki samodzielnie wykonywane przez uczniów. Wszyscy przy tym świetnie bawili się. Nie zapomnieliśmy również o higienie rąk przed przystąpieniem do pracy 🙂
10 zasad racjonalnego żywienia:
1.Stawiam na wodę!
2.Więcej ruchu, Panie Brzuchu!
3.Błonnik jest cool, więc jedz go na full!
4.Nie tylko króliki lubią marchewkę, ja też!
5.Ryby często jadane – zdrowie serce i świetna pamięć gwarantowane!
6.Pij mleko, będziesz miał zdrowe kości i zęby!
7.Jem wszystko, ale w rozsądnych ilościach!
8.Do szkoły ze śniadaniem i po śniadaniu!
9. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na szóstkę!
10.Obiad obiadowi nierówny!
Katarzyna Bałdos